Adószámunk: 19189996-1-14

Bemutatkozás

A Nagycsaládosok Kaposvári Egyesülete a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) megalakulását követően, elsők között alakult meg 1988-ban vidéken.  Kezdettől fogva önálló egyesületként működik, ugyanakkor tagszervezete az országos szervezetnek. 
Az Alapszabályban rögzített célok közül legfontosabbnak tartjuk a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösséggé szervezését.

Tagjaink többsége kaposvári, de sok tagunk van a város vonzáskörzetéből, a megyéből, és vannak a megyén kívüli településekről is. Vannak továbbá pártoló tagjaink, akik nem nagycsaládosok, de azonosulnak céljainkkal.

Az egyesületet 1989-ben jegyezte be a bíróság, 1998 óta közhasznú.

Mint közhasznú szervezet nem csupán a szorosan vett tagsággal tartjuk a kapcsolatot, hanem mindenkivel, aki közénk kíván tartozni.

Az egyesület vezetését héttagú választott testület látja el, amely mellett 3 tagú ellenőrző bizottság működik. A legutóbbi, 4 évre szóló választás 2013-ban volt.


Jellemző programjaink a családoknak szervezett kirándulások, nyaralások, gyermeknap, Mikulás ünnep, olcsó vásárlási lehetőségek felkutatása, szervezése, adományközvetítés. Pályázatok révén több száz családnak tudunk segítséget nyújtani. Közösségi helyiségünkben állandó jelleggel fogadjuk a lakossági adományokat, a rászorulók pedig válogathatnak az összegyűlt holmikból. Számítógépek és internet is rendelkezésre áll a tagok részére.

Az egyesület 25 éves fennállása alatt több területen is fejtett ki tevékenységet. Ismeretterjesztő előadássorozatokat szervezett Kaposváron Családakadémia illetve Családok Népfőiskolája néven, mentálhigiénés programokat szervezett, létrehozta a “Gyermeküket Egyedül Nevelők Klubját”, “Egészségfejlesztés, mentálhigiéné” címmel előadássorozatot szervezett fiataloknak, Szülői Hatékonyságfejlesztő Tréningen vehettek részt tagjai, és különböző témákban “Szülőklub” foglalkozásokat szervezett a gyermekneveléssel, az egészséges életmóddal kapcsolatban. Kétszer rendezett városi szintű “Egészségnapot”, ahol a szűrővizsgálatoké, az egészséges táplálkozásé, a mozgásé volt a fő szerep. Ezek szervezésében más civil szervezetekkel is együttműködött.

A nagycsaládosok érdekeinek, közvetve pedig a lakossági és civil érdekeknek a helyi képviselete céljából 1994-től a helyi önkormányzati választáson többször is állított jelölteket az egyesület. 1998 és 2002 között kompenzációs listán egy fő mandátumot szerzett Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésében. Ebben az időszakban az egyesület jó kapcsolatot tudott kialakítani az önkormányzattal, megőrizve a szervezet függetlenségét. Közhasznú szervezetként soha nem működött együtt pártokkal, akkor sem, ha ezzel hátrányba került más civil szerveződésekkel szemben a források elosztásánál. Az egyesület programjaihoz szükséges forrásokat is inkább országos pályázatokból, és más módon biztosította.

Legnagyobb projektünk a Nonprofit Szolgáltató Központ létrehozása és működtetése volt. Ehhez fel tudtuk használni azokat a humán erőforrásokat, amelyek egyrészt a tagságon belül, másrészt az együttműködéseken keresztül megvoltak az egyesületben. A működtetést 1999-ben pályázat útján nyerte el az egyesület. Az akkori Miniszterelnöki Hivatal támogatásának köszönhetően az első évben rendelkezésre álló magasabb összegű támogatásból sikerült egy olyan irodát felszerelnünk, amely rendelkezik mindazokkal az eszközökkel, ami civil szolgáltató tevékenység folytatásához szükséges.

Kapcsolatot építettünk ki a megye több, jelentős civil szerveződősével és intézményével, továbbá a helyi médiával. Tevékenységünk mindvégig szolgáltató jellegű volt, nem törekedtünk képviseletre a civil szervezetek körében. Szolgáltatásainkat több száz szervezet vehette igénybe, közülük sokan rendszeres jelleggel.

A Somogy Megyei Civil Szolgáltató Központot 2007. június 1-től 2009. június 30-ig működtette az egyesület.

Saját tulajdonú helyiségünk a Nemzetőr sor 4-ben található, ahol szerdánként 14 és 17 óra között várjuk tagjainkat és az egyesület iránt érdeklődőket.